luni, 10 decembrie 2012

Cultura moldovenească


   Moldovenii sunt specimene aparte atunci când ne oprim la capitolul cultură. În Moldova se bea „cultural”, se vorbeşte „cultural”, se scuipă „cultural”, se îmbracă „cultural” ş.a.m.d.
Pot să afirm ferm  că am un popor de-a dreptul „cultural”. Nu cred că există alte moldove în lume care să posede o cultură etică atât de tacită şi de elevată.  

   Totul începe de la grădiniţă. Aici se pune „fundamentu’”  unei culturi riguroase şi foarte strategice. Aici se dezvoltă cultura artelor marțiale. Educatoarea, care posedă locul întâi la Karate, prin intermediul „Sfintei Palme” sau „Sfântului Nicolae” îţi demonstrează nişte exerciţii  excepţionale, asta doar la vârsta de 5 ani. Apoi urmează şcoala. Aici ţi se spune că „ Dumnezeu ştie pe 10, învăţătorul pe 9, iar eminentul pe 8, iar tu rămâi iminentul notelor 7-1”. Evident  elevul - moldovean află aici despre cultura sau legea relativităţii în lume, pe care o descoperise Einstein (probabil savantul are ceva sânge de moldovean). La universitate e şi mai interesant. Conspectezi conspectele profesorilor conspectați care se nedumeresc atunci  când nu le-ai învăţat conspectul, faci eseurile, analizele, referatele standard printr-un simplu Copy &Paste  de pe Google. Da, da ,aici învăţăm cultura copiatului în masă, deşi la liceu îi studiezi doar câteva aspecte, la universitatea ai toate particularităţile. Ţi-ai luat licenţa şi te-ai angajat (în cel mai fericit caz). Şăfu’ îţi spune să uiţi ce ai învăţat la universitate  şi să asculţi ce spune el şi să nu spui că el nu ţi-a spus. Ascultând spusa ce ţi-o spune el dai din cap şi nu auzi nimic ce-ţi spune el, deoarece te gândeşti când vei primi mai repede salariul. La serviciu, înveţi cultura „datului din cap”, care prinde bine în faţa personalităţilor alde „Şefu”.

   Pe lângă aceasta moldoveanul are şi multe alte activităţi extra-grădiniţă, extra-şcoală, extra-universitate, extra-serviciu care contribuie ca formă şi ca caracter la dezvoltarea culturii ca calitate şi ca cantitate. Moldoveanul învaţă să chiulească „radi uvajănie”, să se distreze „radi uvajănie”, să vină la nunţi şi cumătrii „radi uvajănie”, să fugă de la ore „radi uvajănie”, ş.a.m.d. 

  O altă particularitate în cultura moldoveanului sunt maşinile. Moldoveanul îşi va cumpăra numai maşini de lux, atât de luxoase şi scumpe, încât să le poate ţine în garaj, iar el între timp să-şi plătească datoriile dobândite în urma achiziţionării autoturismului. Ferească Dumnezeu! Dacă un moldovean care se respectă nu are maşină care consumă 20 de litri pe suta de kilometri pe autostradă. Unde s-a mai văzut aşa ceva? Nicăieri în Republica Moldova.  

  Eeeei, dacă moldoveanul are maşină de lux, atunci el nu poate să nu-şi cumpere nişte Dolce&Gabbanna, Armani Jeans sau un Louis Vuittone de 3 lei la Piaţa Centrală. Nu e este admisibil în cultura moldovenească să te îmbraci „nelamodă”, „nelatemă” şi „nebrand-uit”. Hainele trebuie să sclipească a ieftin, iar sufletul să-ţi  pută miroase a pseudoGucci, pseudoVersace sau pseudoHugo Boss aduse de „la Etalia”. 

  Un alt aspect în cultura moldovenească sunt cluburile de noapte. Aici voi vorbi „pe achipuite” . De ce? Pentru că sunt o înapoiată şi o demodată la acest capitol, altfel spus  cluburile nu sunt punctele mele forte. Din miturile auzite, la club trebuie să „arăţi scump” pentru că acolo se adună „zolotaya molodioj”. Fetele încearcă să-şi etaleze  frumuseţea ca de angeline jolie, iar băieţii pretind a fi adevăraţi brăd piţi. Acolo se mănâncă găluşte chinezeşti, se bea țuica Jack şi se „trage” un dezmăţ pe haragii înfipţi pe perimetrul discotecii.

  Există o cultură aparte în arta fotografică pentru moldoveni. Nu ştiu dacă s-a făcut o astfel de statistică, însă presupun eu că fiecare al doilea moldovean are în camera sa un NIKON sau CANON cu cele mai performante lentile. Aceştia se consideră a fi fotografii erudiţi. E destul să ai un aparat performant şi îţi apare imediat nimbul fotografului. Poze la copaci, poze la Gradina Botanică sau Dendrarium, poze la Ştefan cel Mare, poze în fân, poze la oglindă, poze pe veceu, poze la scăldat, poze în sutien, poze cu „leieurodolariruble”, poze cu mutre carismatice, poze de tot neamul. Arta fotografică e în creştere în RM, iar site-ul muligambia.com are grijă să o promoveze.

  E complicată cultura moldovenească, proFUNDă şi perspiCACE, aceasta necesită ani de cercetare şi înţelegere. 

   Moldovenii în sine prezintă o cultură în sine. Simplele clişee de vorbire „Şi parcă eşti moldovan!” sau „Ap’ dacă îi moldovan!”  sună ca o diagnoză a unei boli incurabile, unii se tratează alţii scriu dicţionare „moldo-române” şi trăiesc mai departe. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu